incommon-Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής

Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής

Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πρόβλημα το οποίο - χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών - δεν έχει λύση. Με κοινή προσπάθεια μπορούμε να περιορίσουμε την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση που γεννά. Μέσα από το έργο “Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής” προέκυψε ένας οδηγός βήμα-προς-βήμα, σχεδιασμένος και δοκιμασμένος ως προς τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων, σε έναν ελληνικό δήμο.

Τι μπορεί να μας ενεργοποιήσει ως προς τη χρήση του καφέ κάδου;

  • Τι χρειάζεται να ξέρουμε για να κάνουμε σωστά διαλογή στην πηγή των τροφοσκουπιδιών μας;
  • Τι εργαλεία χρειαζόμαστε στην κουζίνα και στις γειτονιές μας για να μην πηγαίνουν τα οργανικά στη χωματερή επιβαρύνοντάς μας περιβαλλοντικά και οικονομικά;
  • Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το 40% των σκουπιδιών μας;

Το συγκεκριμένο έργο έχει αναπτυχθεί με βάση ένα σύστημα ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών ως προς τα οργανικά μας απορρίμματα.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα | Διάρκεια υλοποίησης 2022-2023

Η διαλογή στην πηγή ξεκινά από...;

Μέσα από το έργο μαθαίνουμε τι είναι και πώς γίνεται η ορθή διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων ή αλλιώς των “τροφοσκουπιδιών”. Με αφετηρία τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις, δημιουργήσαμε και παρείχαμε χρήσιμα εργαλεία και είδαμε στην πράξη τι χρειάζεται για την αποτελεσματική διαχείριση ενός νέου συστήματος ανακύκλωσης, αυτού των οργανικών απορριμμάτων/βιοαποβλήτων μέσα από τους καφέ κάδους στις γειτονιές (υποχρέωση των Δήμων βάσει Νόμου 4819/2021).

Η ενεργός συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών (δήμου, πολιτών και επιχειρήσεων) αποτέλεσε τη βάση του έργου καθώς στόχευσε να πετύχει τη σταδιακή αλλαγή της στάσης μας απέναντι στα οργανικά απόβλητα και να διαμορφώσει έτσι μια νέα νοοτροπία και συνήθεια, αυτή του διαχωρισμού των απορριμμάτων μας στην πηγή προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε αντί να τα πετάμε.

Ξεφύγαμε από τη θεωρία και πήγαμε στην πράξη μπαίνοντας σε κουζίνες εστιατορίων και καφετεριών, συζητώντας με μάγειρες και μαγείρισσες τι μπαίνει και τι… απομένει από κάθε συνταγή· τρυπώσαμε με τα μικρά καφέ καδάκια στα νοικοκυριά μέσα από λαϊκές και σχολεία, και διαμορφώσαμε αιτήματα προς τον Δήμο για διεύρυνση του δικτύου των καφέ κάδων. Με άλλα λόγια, συμβάλαμε όλοι και όλες στην αποτροπή των τροφοσκουπιδιών από τη χωματερή! Γιατί η διαλογή στην πηγή ξεκινά από εμάς, στο σπίτι, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο σχολείο. 

Πώς δημιουργούμε μια νέα τάση

Η κρυμμένη αξία στις κουζίνες μας

Η ομάδα μας βγαίνει στους δρόμους και καλεί όλους και όλες να μειώσουμε μαζί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ξεκινώντας από κάτι που κάνουμε καθημερινά, να καταναλώνουμε τροφή.

  • συζητάμε με πολίτες για τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή
  • παρέχουμε χρήσιμα εργαλεία & οδηγίες
  • δίνουμε πρακτικές συμβουλές
  • κάνουμε βιωματικά εργαστήρια σε μικρούς και μεγάλους
  • παραμένουμε σε επαφή με email, τηλέφωνα & ομάδα viber
  • ενημερώνουμε διαρκώς μέσα από ψηφιακά μέσα ενημέρωσης
incommon-Η κρυμμένη αξία στις κουζίνες μας
Στόχος είναι να αλλάξει η επικρατούσα αντίληψη για τα οργανικά απόβλητα από "σκουπίδια" σε δυνητικό "θησαυρό" και να διευκολυνθεί η μετάβαση σε έναν πιο κυκλικό τρόπο ζωής μέσω της επιστροφής των οργανικών αποβλήτων στον παραγωγικό κύκλο (ως εδαφοβελτιωτικό). Το μεγαλύτερο στοίχημα, λοιπόν, είναι η επιτυχής διαμόρφωση της συλλογικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς μας.

Διαθέσιμα αρχεία

incommon-

Κατέβασέ το εδώ

incommon-

Κατέβασέ το εδώ

incommon-

Κατέβασέ τη εδώ

Μετρώντας το ταξίδι των καφέ κάδων

Ό,τι κάνουμε έχει ένα αποτύπωμα. Μέσα από την υλοποίηση του έργου για ένα έτος στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού:

incommon-

Σχετικές δράσεις

incommon-Κυκλική οικονομία και τροφοσκουπίδια
23/06/2023

Κυκλική οικονομία και τροφοσκουπίδια

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πανελλήνια
foodtreasure
News
incommon-Ο
11/03/2023

Ο "θησαυρός" των τροφοσκουπιδιών

News247

Πανελλήνια
foodtreasure
δημοσιότητα
incommon-Ξέρατε πώς οι γιαγιάδες μας καταπολεμούν το food waste;
08/03/2023

Ξέρατε πώς οι γιαγιάδες μας καταπολεμούν το food waste;

kathimerini.gr

Πανελλήνια
foodtreasure
News