incommon-κάφσιμο

κάφσιμο από υπολείμματα καφέ

κάφσιμο

από υπολείμματα καφέ

Το κάφσιμο μας δείχνει πώς να χειριζόμαστε το κατακάθι του καφέ ώστε να μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Η δική μας ενέργεια, γίνεται ενέργεια για τον πλανήτη!

Καθημερινά όλοι και όλες παίρνουμε ενέργεια από τον καφέ και έπειτα… πετάμε το κατακάθι του στα σκουπίδια. Είναι μια κίνηση που συμβαίνει παντού, στα σπίτια, στα γραφεία, στα καταστήματα γύρω μας.

Στο έργο κάφσιμο, μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών, και των συνεργασιών με καφετέριες και τοπικούς φορείς συλλέγουμε το χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ (από εσπρέσο, ελληνικό και γαλλικό), “σώζοντάς” το από τις χωματερές και διασφαλίζοντας την αξιοποίησή του ως μία νέα μορφή ενέργειας (φυσικό λίπασμα, πέλλετ ή βιοαέριο). Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε δημιουργήσει ένα πρωτότυπο, καινοτόμο σύστημα για τη δημιουργία μιας νέας συνήθειας – αυτή της διαλογής στην πηγή – που βοηθά στη σωστή διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων και μας εξοικονομεί πόρους. 

 

Τι κάνουμε στο κάφσιμο

Μετρώντας το κάφσιμο σε κούπες

Ό,τι κάνουμε έχει ένα αποτύπωμα.

Μέσα από την ανάλυση LCA (Life Cycle Analysis- Ανάλυση Κύκλου Ζωής) εξετάζουμε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του καφέ ως προς τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Μέσα από το κάφσιμο, με κάθε τόνο υπολείμματος καφέ που συλλέγουμε και αξιοποιούμε, σώζουμε από τη χωματερή 4.5 τόνους ισοδυνάμων διοξειδίων του άνθρακα!

incommon-

Καφές, μια ιδανική εκκίνηση

το κατακάθι ή αλλιώς υπόλειμμα του καφέ (spent coffee grounds SCG) είναι:

  • μια καθημερινή συνήθεια για όλους/ες σχεδόν
  • ένα καθαρό οργανικό απόβλητο που δεν συλλέγεται χωριστά
  • εν δυνάμει πρώτη ύλη
  • το μέσο για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων

 

incommon-Καφές,  μια ιδανική εκκίνηση
Τα τροφοσκουπίδια-ή αλλιώς οργανικά απορρίμματα -είναι ένα πρόβλημα το οποίο, χωρίς τη συμμετοχή όλων μας, δεν έχει λύση. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με το κάφσιμο.

Κάποια λόγια από εσάς

Σχετικά νέα

incommon-Σταθερά σημεία συλλογής υπολείμματος καφέ
19/01/2024

Σταθερά σημεία συλλογής υπολείμματος καφέ

μάθε πού μπορείς να ανακυκλώσεις τον καφέ σου

Θεσσαλονίκη
κάφσιμο
δημοσιότητα
incommon-Το κάφσιμο της incommon στον ΑΝΤ-1
20/2/2024

Το κάφσιμο της incommon στον ΑΝΤ-1

εκπομπή "Τώρα για το Μέλλον"

Πανελλήνια
κάφσιμο
δημοσιότητα
incommon-Κλείσαμε τον κύκλο φεστιβαλικά
02/11-12/11 2023

Κλείσαμε τον κύκλο φεστιβαλικά

η κυκλική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Θεσσαλονίκη
κάφσιμο
News

Διαθέσιμα αρχεία

incommon-

Κατέβασε το αρχείο

Το κάφσιμο στην Ελλάδα μέχρι σήμερα

Αγίας Σοφίας 105, 546 33,
Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη,
Τ: +30 231 600 9518

Δωριέων 33, 118 52,
Άνω Πετράλωνα, Αθήνα,
Τ: +30 210 010 3436

kafsimo@incommon.gr

*στον χάρτη εμφανίζονται σημεία συλλογής υπολείμματος οικιακού καφέ (κίτρινο) καθώς και οι καφετέριες (καφέ) που έχουν ενεργοποιηθεί από το κάφσιμο από το 2020 μέχρι σήμερα.