incommon-Γύρω γύρω... όλη η οικονομία

Γύρω γύρω... όλη η οικονομία μαθητικός διαγωνισμός

γύρω γύρω...
όλη η οικονομία

μαθητικός διαγωνισμός

Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί βάζουν την κυκλική οικονομία στα σχολεία προτείνοντας ιδέες, τρόπους και εφαρμογές της στην καθημερινότητά τους.

Από τη θεωρία στη δημιουργική πράξη

Από το 2019, στην incommon προσκαλούμε μαθητές και μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας μαζί με τους εκπαιδυετικούς τους να μας εκπλήξουν με την έμπνευση, το ταλέντο και τις γνώσεις τους γύρω από την κυκλική οικονομία. Αφού κατανοήσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της γραμμικής οικονομίας(παίρνω-παράγω-καταναλώνω-πετώ) που εφαρμόζουμε στην εποχή μας, καλούνται να δουν την καθημερινότητα με άλλο μάτι κρατώντας στον κύκλο της ζωής και της παραγωγής τους πόρους που μοιραζόμαστε στα σχολεία ή τα σπίτια μας.

Τα παιδιά μας εντυπωσιάζουν κάθε χρονιά με δημιουργικές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Ξεκινούν ως ιδέες για να κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη και καταλήγουν σε πρακτικές, κυκλικές εφαρμογές που είναι τόσο ποικίλες όσο και η ζωή μας: από μελοποίηση στίχων, γωνιές επανάχρησης και επιτραπέζια παιχνίδια, μέχρι αφίσες ευαισθητοποίησης και ψηφιακά escape rooms κυκλικής οικονομίας!

Πάρε μια σχολική, κυκλική γεύση πιο κάτω. Και αν είσαι εκπαιδευτικός μείνε σε επαφή μαζί μας για την επόμενη σχολική χρονιά!

"Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται
Μάργκαρετ Μιντ, ανθρωπολόγος
incommon-

Ζητούμενο του διαγωνισμού-που έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων– είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο κυκλικής οικονομίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σχολείο. Είναι στην ευχέρεια των μαθητριών/των και των εκπαιδευτικών που συντονίζουν τα έργα τους, αν θα παρουσιάσουν ένα θεωρητικό σχέδιο ή αν θα περάσουν και στη δράση υλοποιώντας το!

Μέσα από την ευρηματικότητά τους μας δείχνουν πώς μπορούμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε χωρίς να κατασπαταλάμε τους ήδη περιορισμένους πόρους. Η σύλληψη και η πρόταση μπορεί να αφορά από υλικά και προϊόντα μέχρι το νερό και την ενέργεια.

Τα παραδοτέα είναι σχεδιασμένα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευρύτητα, ώστε να ενθαρρύνουν τη μαθητική κοινότητα να εκφράζεται και να περιγράφει τις ιδέες της με ποικίλους τρόπους και μέσα, όπως άρθρα, αφίσες, παρουσιάσεις, βίντεο, τραγούδια ή δραστηριότητες με τη μορφή παιχνιδιού που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη δουλειά σε συνεργατική βάση.

incommon-

Οι ιδέες τους μας εκπλήσσουν, μας εμπνέουν και μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι τα πράγματα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Μέσα από μια ξεχωριστή συμμετοχική και δημιουργική διαδικασία τα νέα μυαλά και οι αυριανοί πολίτες μας δείχνουν κάτι σημαντικό·
ότι ο πλανήτης που μας φιλοξενεί μπορεί να είναι ένας φιλόξενος χώρος, αν του δείξουμε σεβασμό, αγάπη και προστασία.

Διαθέσιμα αρχεία για τη σχολική χρονιά 2023-2024

incommon-

Έγκριση του Υπουργείου για το σχολικό έτος 2023-2024

incommon-

Προκήρυξη του Διαγωνισμού για το σχολικός έτος 2023-2024

Για να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον με ευτυχισμένους ανθρώπους, οι νέοι και οι νέες θα πρέπει να μπορούν να ανακαλύπτουν, να σκέφτονται ελεύθερα, να δουλεύουν πάνω σε ζητήματα με απτούς τρόπους και να μαθαίνουν επιστημονικές αλήθειες με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Δίνουμε την ευκαιρία και τον χώρο στα παιδιά να δουλέψουν πάνω σε καινοτόμες ιδέες, οι οποίες απαντούν σε καθημερινά, τοπικά προβλήματα.
Μαρίνα, εκπαιδευτικός

Οι επιμέρους στόχοι είναι:

  • Η αναζήτηση πληροφοριών για τη γραμμική και την κυκλική οικονομία, με τρόπο που ευαισθητοποιεί και ενεργοποιεί τους μαθητές ωθώντας τους σε δράση και σε αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς
  • Η πρόκληση συζητήσεων για την αλληλοσυσχέτιση γνωστικών πεδίων και τομέων – οικονομικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού – με στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας νέων ανθρώπων από όλα τα γνωστικά πεδία και τις επιστήμες, δίνοντας έμφαση στην αξίας μιας ολιστικής προσέγγισης
  • Η διάχυση της ιδέας της υπεύθυνης κατανάλωσης και διαχείρισης των φυσικών πόρων στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
  • Η στήριξη της ανάπτυξης των δημιουργικών δυνατοτήτων των μαθητών και της έκφρασης της προσωπικότητάς τους μέσω αυτής της διαδικασίας
  • Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης
  • Η ενθάρρυνση της συνεργασίας
incommon-Οι επιμέρους στόχοι είναι:

Μια γεύση από τις συμμετοχές

Κάποια λόγια από εσάς