Ένας χρήσιμος οδηγός με πρακτικές, καθημερινές λύσεις

Πανελλήνια
πρακτικός οδηγός
incommon-Ένας χρήσιμος οδηγός με πρακτικές, καθημερινές λύσεις

Ένα παράδειγμα
για κάθε R της κυκλικότητας.

Τα “10 R’s της κυκλικότητας” είναι ένας οδηγός που δίνει έμφαση σε βιώσιμες και κυκλικές πρακτικές στο σπίτι και στη γειτονιά μας. Αυτές οι αρχές ενθαρρύνουν τις τοπικές κοινότητες να μειώσουν τα απόβλητα, να διατηρήσουν τους πόρους και να προωθήσουν τη βιωσιμότητα. Αν και μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές στη συγκεκριμένη ορολογία που χρησιμοποιείται, ακολουθεί μια γενική περιγραφή των 10 R’s.

Τι να αναρωτηθώ για να... ξανασκεφτώ;

Χρειάζομαι να κάνω επισκευές στο σπίτι. Γιατί πρέπει να μου ανήκει ένα πολυεργαλείο;

Πετάω πολύ φαγητό στα σκουπίδια. Τι μπορώ να κάνω με το ληγμένο φαγητό ή με το φαγητό που είναι κοντά στη λήξη του;

Έχω παλιά έπιπλα και βιβλία που δεν τα χρειάζομαι πια. Τι μπορώ να κάνω για να μην καταλήξουν στη χωματερή;

Διάβασε το άρθρο για μερικές ιδέες και στη συνέχεια αναζήτησε τις κυκλικές επιχειρήσεις στην περιοχή σου!

incommon-

Επισκευή και επαναχρησιμοποίηση:

Αντί να απορρίπτεις σπασμένα αντικείμενα, μπορείς να επισκευάσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διόρθωση ενός σκισμένου ρούχου, την επισκευή μιας σπασμένης καρέκλας ή την επισκευή ενός ελαστικού ποδηλάτου. Με αυτόν τον τρόπο, παρατείνεις τη διάρκεια ζωής αυτών των αντικειμένων και μειώνεις τα απόβλητα. Δες τη σελίδα του κύκλου του εργαστηρίου της incommon για δράσεις σχετικά με αυτό αλλά και τις εφαρμογές μας όπως το repair cafe. Μήπως η λύση είναι εύκολη και πιο κοντά σου από ό,τι νόμιζες;

incommon-

Μεταχειρισμένες αγορές:

Αντί να αγοράζεις πάντα καινούργια, μπορείς να επιλέξεις second hand. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων, επίπλων, ηλεκτρονικών ειδών και πολλά άλλα. Κάτι που όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα αλλά μειώνει επίσης τη ζήτηση για νέα προϊόντα και τη σχετική κατανάλωση πόρων. 

incommon-

Κομποστοποίηση: Τα οργανικά απόβλητα ή αλλιώς τροφοσκουπίδια μας έχουν αξία! Η εγκατάσταση ενός κάδου κομποστοποίησης στη βεράντα ή την αυλή σου για τα υπολείμματα κουζίνας και απορρίμματα αυλής μπορεί να μετατρέψει αυτά τα υλικά σε λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τις γλάστρες σου. Αυτό μειώνει την ποσότητα των οργανικών αποβλήτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Μόνο η αρχή είναι δύσκολη οπότε έχουμε έτοιμα τα εργαλεία στο έργο μας Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής.

Κοινή χρήση και δανεισμός:

Η υιοθέτηση της οικονομίας του διαμοιρασμού όπως ονομάζεται μπορεί να είναι ένας πρακτικός τρόπος για τη μείωση της ατομικής κατανάλωσης. Αυτό περιλαμβάνει υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτου, βιβλιοθήκες εργαλείων ή ακόμη και δανεισμό αντικειμένων από γείτονες αντί να τα αγοράσεις. Μειώνει την ανάγκη για κάθε άτομο να έχει το δικό του σύνολο “σπάνια χρησιμοποιούμενων” αντικειμένων. Δες τη σελίδα του κύκλου του εργαστηρίου της incommon για δράσεις σχετικά με αυτό αλλά και τις εφαρμογές μας όπως το library of things.

Ανακύκλωση:

Θα νιώσεις πολύ δημιουργικός/ή ανακυκλώνοντας παλιά ή πεταμένα αντικείμενα σε κάτι νέο και χρήσιμο. Για παράδειγμα, μετατρέποντας τα παλιά μπουκάλια κρασιού σε διακοσμητικά φωτιστικά, μετατρέποντας ξανά τις παλέτες σε έπιπλα ή μετατρέποντας τα φθαρμένα τζιν σε μοντέρνες τσάντες. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις τον χρόνο να το κάνεις εσύ. Αρκεί να έχεις τη διάθεση να μην πετάξεις τα πολύτιμα “σκουπίδια” σου. Αν τα δεις αλλιώς, υπάρχουν ομάδες στην περιοχή σου που μπορούν να τα αξιοποιήσουν. 

Ψηφιακά μέσα και ηλεκτρονικά βιβλία:

Αντί να αγοράζεις φυσικά βιβλία, περιοδικά ή CD, μπορείς να επιλέξεις ψηφιακά μέσα και ηλεκτρονικά βιβλία. Αυτό μειώνει τη ζήτηση για παραγωγή και διανομή χαρτιού και πλαστικού και είναι συχνά πιο βολικό. Φυσικά, αν αγαπάς την αίσθηση του χαρτιού ο δανεισμός από μια βιβλιοθήκη είναι πάντα μια καλή επιλογή! 

Μινιμαλισμός:

Η υιοθέτηση ενός μινιμαλιστικού τρόπου ζωής ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Αντί να συσσωρεύουν περιττά υπάρχοντα, τα άτομα εστιάζουν σε αυτά που πραγματικά προσθέτουν αξία στη ζωή τους. Αυτό όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν απλούστερο και λιγότερο αγχωτικό τρόπο ζωής.

& άλλες λύσεις