08/03/2023

Ξέρατε πώς οι γιαγιάδες μας καταπολεμούν το food waste;

kathimerini.gr

Πανελλήνια
foodtreasure
News
incommon-Ξέρατε πώς οι γιαγιάδες μας καταπολεμούν το food waste;

 

 

Εσείς ξέρατε πως όταν οι γιαγιάδες μας ρίχνουν καφέ στις γλάστρες καταπολεμούν το food waste;

Σκεφτείτε την αγαπημένη σας συνταγή.

Ας υποθέσουμε πως είναι κάποιο comfort food, όπως μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Τα βασικά υλικά είναι τα μακαρόνια και οι τομάτες, τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο για τη σάλτσα. Κόβοντας, λοιπόν, τις τομάτες και τα κρεμμύδια, τα φλούδια από αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια σας.

Θα μπορούσαν, όμως, να καταλήγουν σε ένα ξεχωριστό χώρο απορριμμάτων, μαζί με όλα τα άλλα υπολείμματα τροφίμων -που είναι άλλωστε ένα πολύ μεγάλο μέρος των σκουπιδιών μας- και από εκεί, να πετιούνται στους καφέ κάδους, τους ειδικά δηλαδή διαμορφωμένους κάδους για τα οργανικά υπολείμματα. Το να διαχειριζόμαστε σωστά τα τροφικά υπολείμματα είναι πιο απλό από ό,τι νομίζουμε. Κάτι που έρχεται να υπενθυμίσει η InCommOn μέσα από προγράμματα όπως το «Food Treasure» και το «Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής»  

incommon-

Με αυτή την πολύ απλή αλλά άκρως σημαντική κίνηση, μπορείτε να γίνετε αυτομάτως μέρος της καταπολέμησης του food waste, που τα τελευταία χρόνια συζητιέται πολύ. Κι όχι άδικα: Σύμφωνα με το Food Waste Index Report 2021, πάνω από το 40% των απορριμμάτων μέσα στις πόλεις είναι οργανικά, δηλαδή είναι υπολείμματα τροφίμων, οι φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε, τα κατακάθια του καφέ, αλλά και πολλά ακόμα πράγματα που «γεννά» η κουζίνα μας.

Για την ακρίβεια, υπολογίζεται πως κάθε ένας από εμάς «παράγει» ετησίως 142 κιλά υπολειμμάτων τροφής, αριθμός που κατατάσσει την Ελλάδα στο top 3 των χωρών με τη μεγαλύτερη οικιακή σπατάλη τροφίμων στον κόσμο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο kathimerini.gr εδώ