23/06/2023

Κυκλική οικονομία και τροφοσκουπίδια

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πανελλήνια
foodtreasure
News
incommon-Κυκλική οικονομία και τροφοσκουπίδια

Όταν το σκουπίδι του ενός είναι θησαυρός όλων.

Η οικονομία μας σήμερα βασίζεται σε ένα εντελώς γραμμικό μοντέλο – καταναλώνουμε πόρους αδιάκοπα, παράγουμε αμέτρητα αγαθά και προϊόντα, τα χρησιμοποιούμε κι ύστερα τα απορρίπτουμε κάπου εκτός του οπτικού μας πεδίου έτσι ώστε να μας δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχουν πια.

Συναντήσαμε την ομάδα InCommOn, ήπιαμε καφέ και δώσαμε απαντήσεις σε όλα όσα θέλατε να μάθετε γύρω από την κυκλική οικονομία αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε.

Το άρωμά του γνώριμο, γήινο, εθιστικό. Καθημερινά, εκατομμύρια κούπες καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο ξυπνούν την ανθρωπότητα, γρασάρουν τα γρανάζια της και τα θέτουν σε κίνηση. Εσπρέσο, ελληνικός ή φίλτρου – ανεξαρτήτως είδους, τρόπου παρασκευής ή σερβιρίσματος, ο καφές είναι το πλέον αγαπητό ρόφημα. Οι λάτρεις του αμέτρητοι – από τον Μπετόβεν ως την Ελίφ Σαφάκ κι από τον Βολταίρο ως τον μέσο Έλληνα. Αυτός ο τελευταίος μάλιστα είναι πρωταθλητής στην κατανάλωση καφέ, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 510 κούπες καφέ το χρόνο.

 

incommon-

Κάθε μία από αυτές τις κούπες καφέ όμως αφήνει πίσω της ένα κατακάθι που δυστυχώς τις περισσότερες φορές καταλήγει στα σκουπίδια, παρόλο που μέσα της κρύβει ακόμα ενεργειακό πλούτο. Οι παλιότεροι το ήξεραν αυτό. Εμπειρικά. Ήξεραν ότι το κατακάθι του απογευματινού ελληνικού καφέ είναι εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για γαρδένιες, καμέλιες και ορτανσίες, ακριβώς όπως τα τσόφλια αυγών είναι εξαιρετικό λίπασμα ασβεστίου για ντοματιές, πιπεριές και καρπουζιές.

Τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας, ενός μοντέλου διαχείρισης των πόρων που εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής η ανθρωπότητα στην πλειοψηφία της έχει ξεχάσει.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο “ΒΗΜΑ”  εδώ