06/06/2024

Η καταπολέμηση του food waste ξεκινάει από το σχολείο

kathimerini.gr

Πανελλήνια
foodtreasure
δημοσιότητα
incommon-Η καταπολέμηση του food waste ξεκινάει από το σχολείο

Πώς δύο Γυμνάσια του Δήμου Παπάγου - Χολαργού αφυπνίζουν την περιβαλλοντική συνείδηση, δείχνοντας στα παιδιά τον δρόμο προς την κυκλική οικονομία.

Όσο και αν το food waste έχει μπει στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως έχει δρόμο ακόμη να διανύσει ώστε η αποφυγή του να μπει απόλυτα και στις πρακτικές μας. Σύμφωνα με το Food Waste Index Report 2024 των Ηνωμένων Εθνών, το 2022 ο πλανήτης πέταξε συνολικά 1,05 δισ. τόνους φαγητού, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού (631 τόνοι) να προέρχεται από τα νοικοκυριά. Στις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση στην ποσότητα φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια.

Ακόμα όμως και μια μπανανόφλουδα ή τα υπολείμματα του φαγητού μας, αν επεξεργαστούν κατάλληλα, μπορούν να γίνουν μέρος της κυκλικής οικονομίας και να καταπολεμηθεί έτσι το food waste. Για τα οργανικά αυτά υπολείμματα, αρκεί να ψάξετε τους καφέ κάδους στη γειτονιά σας και να τα τοποθετήσετε εκεί.

incommon-

Όσο πιο νωρίς μαθαίνει κανείς να σέβεται το περιβάλλον, τόσο καλύτερα. Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού το γνωρίζει καλά αυτό κι έτσι, τις δύο τελευταίες σχολικές χρονιές έχει εντάξει στα σχολεία του δράσεις μέσω των οποίων οι μαθητές εξοικειώνονται με έννοιες όπως η κυκλική οικονομία και μαθαίνουν όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη να διοχετεύουν τα σκουπίδια τους σωστά.

Έτσι, σε συνεργασία με την incommon, μετά το περσινό πρόγραμμα «Food Treasure» και το «Κλείσε τον κύκλο της τροφής», μέσω του οποίου μαθητές Γυμνασίου της περιοχής εξοικειώθηκαν πρώτη φορά με τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού συνέχισε να εκπαιδεύει «μικρούς οικολόγους». Αυτή τη φορά το επιδιώκει μέσα από το πρόγραμμα «σΤροφή στη γειτονιά», που στόχος του είναι «να αλλάξουν η νοοτροπία και οι συνήθειες των πολιτών, των σχολείων και των επιχειρήσεων, με βασικό γνώμονα τη σωστή χρήση του καφέ κάδου», όπως σημειώνει η Βάλια Ζουρνά, συν-ιδρύτρια, υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης και διαχείρισης προγραμμάτων στην εταιρεία.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στην “kathimerini.gr” εδώ